Økologisk og naturlig hudpleje

Egentlig ville jeg lave kun et blogopslag om økologisk og naturlig hudpleje/kosmetik. Men det bliver ganske enkelt for omfattende. Jeg vil gerne, vil have de forskellige certificeringer + en forklaring på dem med og de fylder meget. Derfor kommer dette blogopslag til, at omhandle mere grundlæggende omkring hvad økologisk og ikke mindst naturlig hudpleje/kosmetik er og det næste bliver så med forskellige certificeringer.

Hudpleje hører ind under den kategori, der hedder kosmetik.

Alle kosmetik produkter (inkl. økologiske/naturlige) er underlagt kosmetikfordringens regler. Dvs. at produktet skal bære en INCI-liste (ingrediensernes navne på latin) og alle ingredienser skal være godkendt til kosmetisk brug. Der behøver ikke være en dansk ingrediensliste. Derudover må kosmetikproducenter ikke markedsføre deres naturlige/økologiske produkter, som værende bedre, sundere og mindre allergifremkaldende. Mange tror desværre, at økologisk hudpleje, skal opfylde samme krav som økologiske madvarer. Dette er dog langt fra tilfældet. Der findes ikke nogle krav/certificeringer fra Danmark, som sikrer et kosmetisk produkt et økologisk mærke. Der findes miljømærker og Astma & Allergi, men disse omfatter ikke økologi. De økologiske certificeringer, som man kan få på sine produkter, er udenlandske og inkluderer ikke 100% økologi i produktet.

I Danmark har Forbrugerombudsmanden lavet en vejledning (ikke en lov), hvori der står, at et produkt skal indeholde mindst 95% økologiske ingredienser, for at man må kalde produktet økologisk. Ingredienserne skal stamme fra en certificeret økologisk produktion. Produktionen skal også være omfattet af EU-fordringens regler om økologisk produktion og mærkning af produkter. Ingredienserne må gerne være vegetabilske eller animalske. Men de skal altså have en økologisk certificering. Hvis ikke 95% af produktet er økologisk, så skal der stå på produktet hvor stor en procentandel af ingredienserne, der er økologisk.

Så når du køber et økologisk produkt, så tjek altid ingredienslisten og se, hvor meget der rent faktisk er økologisk. Er det måske kun mandelolien?

HUSK: at ingredienslisten er skrevet sådan, at det der er mest i, skal stå først. Ex fra Body Butter: Mandelolie, sheasmør, kakaosmør, bivoks.

Jeg vil lige nævne at vand (endnu) ikke kan klassificeres som værende økologisk. Det samme gælder salt og andre mineraler. Årsagen er, at man ikke 100% kan kontrollere de forhold, hvor tingene dyrkes, hentes osv. Men derfor er der fx stadig nogle salttyper, der er bedre for dig end andre.

Naturkosmetik:

Naturlig hudpleje/naturkosmetik er mere udefinerbart end økologisk kosmetik. Naturlig hudpleje omfatter for nogen, at ingredienserne oprindeligt er fundet i naturen, men har gennemgået en kemisk proces. Det er vigtigt her, at huske på at naturlige duftstoffer, som fx æteriske olier, er ligeså allergifremkaldende og generende for huden, som kemiske duftstoffer er.

Husk derfor: at ”parfumefri”, ”kun tilsat naturlige duftstoffer/aroma” osv., sagens kan genere din hud og luftveje –især hvis du er allergisk eller har sart/sensitiv hud. Naturlig hudpleje eller kosmetik er derfor ikke altid sikkert at bruge. Læs altid bag på produktet.

Bauer’s produkter er ikke tilsat parfume, olier eller aroma af nogen art.
Alle dufte er fra de enkelte ingredienser der er tilsat produktet. Se og læs mere på vores webshop


translation missing: da.blogs.article.older_post translation missing: da.blogs.article.newer_post